Menu Close

particulierenmobiliteit → auto/lichte vracht

 

Auto/lichte vracht

Een nieuwe auto kopen doe je niet zomaar. Je spendeert een flink bedrag aan de wagen van je dromen en die investering kan je gelukkig beschermen met de juiste verzekeringen. Wij adviseren je graag over de aanvullende verzekeringen bovenop de verplichte BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid), zoals een kleine of grote omnium die materiële schade dekt of een bijstandsverzekering die je snel uit de nood helpt bij panne.

Autoverzekeringen: de basis

Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA)

Ga je met je auto, moto, bromfiets, vrachtwagen of ander voertuig de weg op? Dan ben je verplicht een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de schade die je met je wagen aan anderen kan toebrengen.

Alhoewel de basiswaarborgen bij wet zijn vastgelegd, voegen  verzekeringsmaatschappijen vaak bijkomende voordelen toe aan de polis, zoals levenslang behoud van je bonus-malusgraad of gratis bijstand na een ongeval. Wij helpen je graag met vergelijken en het vinden van de beste oplossing.

Omniumverzekering

Schade aan je wagen? De kosten voor een herstelling kunnen snel oplopen. Deze worden echter niet gedekt door de BA. De aankoop van een nieuwe wagen is een flinke investering, waarbij een omnium je de nodige bescherming biedt. Is je auto bijvoorbeeld total loss na een zwaar ongeval, dan kan je een groot deel van het aankoopbedrag recupereren dankzij een grote omnium. Zo kan je snel weer de weg op. 

Wil je weten of je best voor een kleine of grote omnium kiest en welke risico’s gedekt worden? Vraag je je af welke franchise je moet betalen? Kom langs bij ons op kantoor en we bekijken samen alle opties.

Optionele aanvullende verzekeringen

Happy couple going on a road trip and showing thumbs up

Bestuurdersverzekering

Wist je dat je als bestuurder in fout niet automatisch verzekerd bent voor eigen lichamelijke schade? Noch je verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid, noch je omnium, zullen je vergoeden. Hiervoor moet je een bestuurdersverzekering afsluiten. Wij maken je graag wegwijs in de verschillende opties en formules.

Auto accident involving two cars on a city street

Bijstand

Je wil naar je werk vertrekken en merkt dat je auto niet start? Je gaat op vakantie en valt in panne op de snelweg? Bijstand stuurt een technicus ter plaatse die het probleem voor je oplost, sleept je voertuig naar de garage van jouw keuze of zorgt voor een vervangwagen. Bovendien komt je bijstandverzekering ook tussen bij repatriëring vanuit het buitenland, zelfs als je niet met de auto op weg bent.

Young Latin American woman at a garage talking to a mechanic about her car

Rechtsbijstand

Soms ontstaat er discussie over wie verantwoordelijk is voor een ongeval. In dit geval kan je beroep doen op je rechtsbijstand om jouw belangen te verdedigen. Maar deze polis dekt bijvoorbeeld ook eventuele procedurekosten bij een verkeersovertreding en kan tussenkomen in geschillen met een garagist, carwash of carrossier.

"Niet zeker of je best een grote of kleine omnium neemt? Wij bekijken samen met jou alle opties en helpen je bij het maken van de juiste keuze. "

Rudi Plevoets

Veelgestelde vragen

De waarborg Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) is een verplichte verzekering om te mogen rijden met een voertuig. Deze waarborg dekt de schade die je aan derden toebrengt met jouw voertuig.

  1. Inschrijving
    Om de wagen te kunnen inschrijven, hebben wij het roze formulier ‘aanvraag tot inschrijving’ nodig. Eén tot  twee dagen na de inschrijving zal je de nieuwe nummerplaat en het inschrijvingsboekje ontvangen via post.
  2. Verzekering
    Bezorg ons de aankoopfactuur of de bestelbon van de wagen. Op basis daarvan kunnen wij berekenen wat de verzekering zal kosten.

Rijhulpsystemen drukken inderdaad de premie van de autoverzekering, aangezien ze ervoor zorgen dat er minder ongevallen gebeuren.

Rijhulpsystemen die o.a. in aanmerking kunnen komen zijn:

  1. Lane support
  2. Emergency call
  3. Automatic emergency break system
  4. Attention assist
  5. Adaptive cruise control
  6. Parkeerhulp voor en achter
  7. Dode hoek controle

De verzekeringsnemer is eigenlijk niet belangrijk en kan eender wie zijn. Belangrijker is echter de voornaamste bestuurder die in het contract vermeld wordt: hierop is de premie gebaseerd.

Als je zoon of dochter het vaakst met het voertuig zal rijden, adviseren wij om hem / haar steeds als voornaamste bestuurder te vermelden in het contract. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan in het geval van schade. De premie is uiteraard duurder voor een jonge bestuurder, maar we hebben tal van maatschappijen die een goed tarief hebben voor jonge bestuurders.

Van zodra je kinderen met de wagen leren rijden, laat je deze best toevoegen als sporadische (niet voornaamste) bestuurder. Op die manier beginnen ze een schadeverleden op te bouwen waar achteraf rekening mee gehouden kan worden wanneer zij zelf een voertuig (en eigen verzekering) zouden aanschaffen.

  1. Maatschappijen vragen voor een nieuwe klant altijd een attest schadeverleden. Dit is een officieel document waarin jouw schadehistoriek vermeld staat, o.a. het aantal ongevallen in fout. De vorige verzekeraar dient dit steeds te bezorgen. Via de website carattest.be kan je deze zelf ook raadplegen.
  2. Heb je voordien altijd met een bedrijfswagen gereden, dan kan je via je werkgever en / of leasingmaatschappij ook een attest schadeverleden opvragen.

In het kader van de verplichte waarborg BA zijn passagiers steeds verzekerd voor hun lichamelijk letsels. Het aantal gordels in jouw wagen bepaalt het aantal passagiers dat mee verzekerd is.

  1. Bij een ongeval in recht zullen de kwetsuren van de bestuurder verhaald worden op de aansprakelijke tegenpartij.
  2. Bij een ongeval in fout zijn de kwetsuren van de bestuurder niet gedekt tenzij je een afzonderlijke bestuurdersverzekering heb afgesloten. 

Indien er geen discussie is inzake aansprakelijkheid, kan je samen met de tegenpartij een ongevalsformulier invullen. Belangrijk hierbij zijn de volgende zaken:

  1. Zorg ervoor dat alle gegevens van de betrokken partijen zijn ingevuld
  2. Zorg ervoor dat beide partijen het formulier hebben ondertekend
  3. De kruisjes en de schets zijn zeer belangrijk. Op basis hiervan wordt uitgemaakt wie in fout is
  4. Noteer steeds de naam en contactgegevens van getuigen op het aanrijdingsformulier. Zij kunnen naderhand immers gecontacteerd worden om hun versie van de feiten te geven

Indien er wel discussie is inzake aansprakelijkheid of er zijn gewonden contacteer je best onmiddellijk de politie. Deze zullen dan ter plaatse komen en hun bevindingen noteren in een PV of samen met de betrokken partijen een aanrijdingsformulier invullen.

Bezorg ons hierna steeds zo snel mogelijk het aanrijdingsformulier zodat wij het nodige kunnen doen.

Wanneer de waarde van de herstelling hoger zou zijn dan de waarde van het voertuig op het moment van het ongeval, wordt de wagen perte total verklaard.

Volgende factoren spelen een belangrijke rol:

  1. De voornaamste bestuurder (leeftijd, aantal jaren rij-ervaring, aantal schadegevallen in fout de laatste 5 jaren, woonplaats)
  2. Het voertuig (vermogen, cataloguswaarde, factuurwaarde, rijhulpsystemen)

Vragen?

Bel tijdens kantooruren naar
011683158

 

Vraag onmiddellijk een offerte aan
Vul het formulier in